Øyelyser
Neste besøk: 2. juni 2023. Din time må avbestilles senest 14 dager før timen
Vi har inngått avtale med Elisabeth Bjørnestad som vil komme tilreisende for øyelysinger og andre øyeundersøkelser. Dette er et tilbud som vi vet mange har savnet i Mosjøen.
Øyelysere er spesialister på øyesykdommer. Mange raser krever øyelysing for å kunne godkjennes for avl. Ved øyelysing blir øyet undersøkt svært grundig, og man ser blant annet etter en rekke sykdommer.
Ta gjerne kontakt for å stå på venteliste. Dette er ikke forpliktende og sikrer deg plass langt fram i køen.
Andre undersøkelser Elisabeth kan tilby: Utredning av øyesykdom, gonioskopi, patella-attest, hjerteattest hos cavalier (auskultasjon).
Hvordan utføres undersøkelsen
Under undersøkelsen vil hunden normalt være helt våken. Først tas den inn for undersøkelse og drypping av øyer. Dette vil utvide pupillene. Så blir det litt ventetid før siste del av undersøkelsen gjennomføres. Hunden bør skånes for sterkt lys etter undersøkelsen. Resultatene av undersøkelsen vil du få vite med en gang.
Hva undersøker man:
Hele øyet blir undersøkt, fra øyelokk til bakerst i netthinna. På den måten kan man avdekke arvelige, medfødte og ervervede øyelidelser. Dette er viktig for avl og forebygging av lidelser.
Sykdommer som undersøkes: Persisterende pupillmembran (PPM), Persisterende hyperpl. tunica vasculosa lentis/ primær vitreus (PHTVL/PHPL), Katarakt, Retinal Dysplasi (RD), Hypoplasi av N. opticus/ mikropapill, Collie Eye Anomaly (CEA), Entropion, Ektropion/ Makroblefaron, Distichiasis/ ektopisk cilium, Corneadystrofi, Linseluksasjon, Retinal degenerasjon (PRA), Andre øyelidelser
Bør min hund øyelyses?
Det er svært mange hunderaser som har forskjellige øyelidelser, og det anbefales derfor å gjennomføre øyelysing av alle raser ved 1, 3 og 7 års alder.
Enkelte raser anbefales også å øyelyses ved 8 ukers alder. Avlshunder må undersøkes årlig.
For å vite mer om din rase og hvilke øyesykdommer som er vanlig anbefaler vi å lese RAS som skal være utarbeidet av din raseklubb.
Se også Avlsanbefalinger
Gonioskopi
Hos noen raser anbefaler man også å utføre gonioskopi sammen med øyelysing. Dette er en undersøkelse for å se om hunden er disponert for å få grønn stær (glaukom). Man undersøker vinkelen mellom regnbuehinne og hornhinne, hvor kammervæsken dreneres fra øyet. Gonioskopiundersøkelse tar ca. 30 min og gjøres alltid i etterkant av en øyelysing. Noen ganger må man sedere hunden lett for å få gjennomført denne undersøkelsen.
Glaukom er en akutt og smertefull øyesykdom. Hunden har da for høyt trykk inne i øyet sitt, og dette kan føre til at hunden blir blind.
Disponerte raser er: Samojedhund, Engelsk Springer Spaniel, Flatcoated Retriever, Beagle, Siberian Husky, Langhåret Vorstehhund, Amerikansk Cocker Spaniel, Chow Chow, Bouvier Des Flandres og Basset. (Med forbehold om feil/ny info, sjekk RAS/ avlsanbefalinger)